• Velkommen til Familie Klinikken

  • Velkommen til Familie Klinikken

  • Velkommen til Familie Klinikken

  • Velkommen til Familie Klinikken

Tidlig ultralyd

Om du er, eller fyller 38 år før du føder barnet ditt, kan du få utført en tidig ultralyd hos en lege på fostermedisin. De er på større sykehus. Undersøkelsen finner sted i 11-13+6 svangerskapsuke. Legen ser på utviklingen og om det er en oppklaring i nakken, også kalt nakkefold. Hvis det finnes en nakkefold som er betydelig kan man gå videre med en fostervannsprøve.

 

Oppklaringen kan indikere øket risiko for kromosomavvik.

Din doktor eller jordmor søker skriftlig om denne undersøkelsen. I Oslo skal henvisningen sendes til Medisinsk Genetikk på Ullevål for en kartleggende samtale før undersøkelsen. Der etter må du ta en blodprøve som hjelper til at se på sansynligheten for at fostret du venter på har downs eller en annan kromosom avvik.

Det er vanlig at tidlig ultralydundersøkelse utføres med 2D.

 

Les mer om fosterdiagnostikk - tilbud til deg over 38 år, eller du som har økt risiko for arvelige sykdommer.

 

Noe galt?

Hvis noe er galt, eller undersøkelsen ikke kan gjennomføres:
Om fosterets størrelse avviker fra forventet størrelse må man komme tilbake for nye mål. Oftest må man vente 1- 2 uker, fosteret må få en sjanse til å vokse.

Om man finner et avvik kommer det an på hvor alvorlig avviket er i forhold til hvor raskt man må ha en oppfølgingstime hos en Dr. i fostermedisin.

Av og til ligger fosteret vanskelig til, og vi får ikke undersøkt det slik vi skal. Dette skjer hver dag på et stort sykehus. Då får man ny time.

Hvis man mistenker at fosteret er lite
Om man lurer på hvordan fosteret / barnet vokser kan man måle tilveksten. Man måler da på samme måte som ved 18 ukers ultralyden.
Doppler dvs blodgjennomstrømningsmålingen i navlestrengen forteller oss om att det er en god nærings strøm inn til fosteret/barnet.

 

Ultralyd er ingen garanti!

Noen avvik kommer senere i svangerskapet, og andre er vansklige å se eller er små.
Ultralydundersøkelsen fanger ikke opp alle avvik og gir ingen garanti for problemfritt svangerskap, fødsel eller et friskt barn.
Det er heldigvis ytterst sjelden at man finner et alvorlig avvik ved en ultralydundersøkelse. Slik jeg ser det er det en meget spesiell og lystbetont jobb å undersøke gravide med ultralyd.

- Tilbake