Sample title

Modnings akupunktur for gravide


HVA ER AKUPUNKTUR?
 

den er en del av Tradisjonell kinesisk medisin. Det finnes dokumentasjon som er 2500 år gammel, men akupunkturen har utviklet seg frem til i dag, og tatt en mer moderne form. Akupunktur betyr egentlig «nålestikking», og foregår ved at tynne nåler stikkes inn i spesielle akupunkturpunkter langs meridianer på kroppen. Akupunkturens fulle og hele virkningsmekanisme er i dag ikke helt kartlagt, men grunnforskning har vist at kroppen setter igang en reparasjonsprosess og tilheling etter akupunkturbehandling, ved å skille ut forskjellige signalstoffer, regulere hormonsystemet og øke blodsirkulasjonen i det aktuelle området for å nevne noe.

Sample media

Akupunktur reparerer og styrker, men kan også brukes til å forebygge sykdom og sørge for varig bedring av plager vi har i livet. Klassisk kinesisk akupunktur gir lite bivirkninger og er en ufarlig behandlingsform i hendene på en akupunktør med god utdannelse. Akupunkturforeningen godkjenner kun akupunktører som har minst 4 års utdannelse, det vil si at de i tillegg til en bachelorgrad (eller tilsvarende) i akupunktur, må kunne dokumentere 90 studiepoeng vestlig-medisinske fag. Vi anbefaler derfor at du forsikrer deg om at akupunktøren du velger er medlem av akupunkturforeningen.

I vesten har akupunkturen etterhvert fått en sentral plass innenfor komplementærmedisinen, men også innenfor det offentlige helsevesenet. Forskning i senere tid bekrefter at akupunktur har effekt på en rekke tilstander. WHO har en liste over tilstander hvor akupunktur har en dokumentert effekt, herunder for eksempel: Svangerskapskvalme, hodepine, depresjon, allergisk rhinitt, korsryggsmerter og knesmerter med mer.

I Norge har akupunktur vært brukt på fødeavdelinger og smerteklinikker i lang tid. I dag er akupunktur anbefalt i henhold til faglige nasjonale retningslinjer for blant annet behandling av kroniske korsryggsmerter, kroniske urinveisinfeksjoner og i svangerskapsomsorgen (i forhold til morgenkvalme).

Om du ønsker mer informasjon om akupunktur kan du gå inn på Akupunkturforeningens nettside: www.akupunktur.no


HVORDAN GJØR VI DET?
 

Første behandling tar lengre tid en de påfølgende behandlingene. Her holder vi et intervju hvor det blant annet blir spurt om sykehistorie, helsetilstand, hvordan kroppen din fungerer nå, samt at det brukes diagnostiske verktøy som puls- og tungediagnose. Slik kan akupunktøren danne seg et bilde av ubalansene i din kropp, og vil behandle individuelt ut ifra dette. 

Du ligger på en benk under behandlingen. Vanligvis har du klærne på deg ,men du må ta av sokker og dra buksene opp til knærne. Om du kommer for ryggbehandling må du nok regne med å ta av deg på overkroppen. Vi bruker veldig tynne sterile engangsnåler. Jeg har flere kunder som er redd nåler, men en vanlig bemerkning er "var det ikke verre en det"? Du ligger og slapper av med nåler mellom 20- 45 minutter, alt etter hva du kommer for.

Etter behandlingen føler du deg ofte god og avslappet. Er du heldig kan du kjenne en bedring etter kun 1 behandling , men som oftest tar det 3-5 behandlinger før du merker de store forskjellene. Det er mest vanlig med behandling 1 gang i uken, men ved visse akutte tilfeller kan man behandle 2 til 3 ganger i uken.

Det er ikke alle med Klassisk Kinesisk Akupunktur som ønsker å ta ansvaret med behandling av gravide. Det er tryggest å gå til noen som har erfaring i faget og vet hva som er normalt og ikke normalt i et svangerskap. I dag har vi med Klassisk Kinesisk Akupunkturutdannelse ikke en beskyttet yrkestittel. Det innebærer at hvem som helst kan kalle seg akupunktør, selv om en bare har gått et weekend kurs, eller kun bruker øreakupunktur. Så vær nøye med hvem du går til og spør gjerne om utdannelse.

Da er det bare å gå i gang med og bestille din akupunkturtime! 

 

Akunpunktur


AKUPUNKTUR FOR GRAVIDE
 


MODNINGSAKUPUNKTUR
 

I 2001 kom det en tysk kvinne til meg med en lapp hvor det sto hvilke punkter jeg skulle bruke for at hun skulle få en kortere fødsel. Man skulle starte i uke 35 og det var hennes gynekolog i Tyskland som gav henne dette tipset. Gynekologen henviste til en god anerkjent studie som en Klassisk Kinesisk akupunkør og gynekolog Dr. Anskar Röhmer hadde gjort i Mannheim, Tyskland. Dette var starten til modningsakupunkturens inntog i Norge

Jeg startet med stor nysgjerrighet med å behandle mine gravide med modningsakupunktur. Jeg fikk flere og flere som ville prøve denne behandlingen, fordi det viste seg fort at den ga resultater. I 2003 begynte andre akupunktører å fatte interesse for behandlingen og det har blitt skrevet mye om gode virkninger på livmorhals og den gravide kvinnen sin helse. Jeg ser også at kvinnene som får denne behandlingen blir fysisk og psykisk mer på plass til fødselen. Søvn, rygg, tarm og andre plager blir regulert og energiene flyter bedre i kroppen, resultatet er mindre plager i svangerskapet.

Det ser også ut som om det er til hjelp slik at fødselen kommer i gang til rett tid og dermed minske sjansen for å gå på overtid. Overtid betyr at du går til uke 42. Jag hører ofte gravide snakker om "igangsetting". Dette er et uttrykk som er feil å bruke for som akupunktør kan jeg ikke sette i gang din fødsel. Jeg kan bare få dine energier til at flyte bedre rundt i kroppen, modne livmorhalsen osv. Å starte fødselen, det må du gjøre selv. Jeg synes vi skal være ydmyke overfor hva en kvinnekropp er skapt for. Vi mennesker har ikke funnet ut hva det er som gjør at en fødsel starter, og godt er vel det.


FORSKJELLIGE PLAGER I GRAVIDITETEN
 

Å behandle med Klassisk Kinesisk akupunktur tidlig i graviditeten krever at behandleren har kunnskaper om gravide og deres normale og unormale symptomer. Her kan man gjøre små mirakler for slitne, smertepåvirkede og søvnløse kvinner. Fastlegen har vanligvis ikke så mange gode behandlingsmåter for gravide som vi akupunktører har, og våre behandlingsmåter skaper lite til ingen bivirkninger.

Akupunktur kan gi deg en ny opplevelse av ditt svangerskap, så du kan kjenne gleden av at en liten person vokser i deg. Noen ganger blir plager under graviditeten helt borte med akupunktur, men uansett kan du regne med at plagen du har blir mildere. Som gravid er du i en prosess og du forandrer deg for hver uke som går.


SETELEIE
 

Vet du at ditt barn ligger i seteleie, kan du prøve og snu barnet med Klassisk Kinesisk akupunktur og moxa? Behandlingen øker sjansene før at barnet skal snu seg med 20%

Det er veldig bra å starte i uke 34 for da er ikke barnet for stort. Fostervannet er på maximum inne i livmoren i uke 35. Du kan starta senere også, men ved 37-38 uker begynner det å bli sent. Som jordmor kjenner jeg alltid hvordan barnet ligger før vi starter behandlingen. Om det er et barn som har gått dypt ned i bekkenet med setet, har helt utstrakte bein, eller om fostervannet har begynt å minke kan det være vanskelig for barnet å snu seg, men det er alltid verdt et forsøk..

Min erfaring er at barnet prøver å snu seg samme dag som behandlingen starter. De barna som ikke beveger seg i det hele tatt av behandlingen, tror jeg ikke vil snu seg. Det kan være leiet hos barnet, mindre fostervann, morkakens plassering, eller formen på livmoren som gjør at de ikke vil. Navlesnoren kan også være et hinder.

Hos oss får man akupunktur og moxa behandling. Moxa behandling er en varmebehandling av et akupunkturpunkt på lilletåen. Det er varmen fra tørkede burotsblader som gir denne fantastiske varmen. Punktet er et empirisk punkt som kineserne har brukt spesielt for å snu foster.

På svangerskapskontrollen fra uke 32-34 starter man med å finne ut om barnet ligger med hodet eller setet ned. Sykehuset starter sin oppfølging av seteleie først i uke 37, så du har god tid til å øke sjansene for en hodefødsel med vår behandling.


BEKKENLØSNING
 

Dette er en vanlig plage i Skandinavia, men ikke i andre deler av verden. Og vi vet ikke helt hvorfor.

I Göteborg i Sverige er det en jordmor og akupunktør som har tatt en doktorgrad i dette faget. Hun har funnet ut at den beste behandlingsmåten for bekkenløsning er bekkenstabiliserende øvelser og Klassisk Kinesisk akupunktur.

Her i Norge kan dette være øvelser som din fysioterapeut/osteopat gir deg, eller du kan gå på bassengtrening / yoga for gravide. Akupunkturen får du hos en Klassisk Kinesisk akupunktør som har erfaring med å behandle gravide.

Vi behandler mange med bekkenproblemer og vår erfaring er at de aller fleste blir mye bedre, men ikke helt symptomfri. Det er viktig at du kommer i gang med behandlingen med en gang du mistenker at bekkensmerter kan være bekkenløsning. Da har du større sjanse til å holde bekkenet på plass og oppleve mindre smerter. Du skal være i bevegelse hver dag , men det skal være tilpasset ditt bevegelsebehov.

Du kan få henvisning fra fastlegen til fysioterapi for vanskeligheter med bevegelse. Den kan du bruke til fysioterapi eller bassengtrening. Da betaler du kun en egenandel.

I visse tilfeller av bekkenløsning kan det være en bekkenløsning, da kan jeg anbefale en osteopat. 

Veldig sjelden har bekkenløsningen en form som er aggressiv og forferdelig smertefull. Det er et svangerskap fylt av utfordring og smerte dag og natt. Bruk av krykker og noen gang rullestol er helt vanlig. Her er akupunktur i tillegg til alle andre råd fra fagfolk meget viktig.


KVALME
 

Klassisk Kinesisk akupunktur har blitt brukt for kvalme i mange forskjellige situasjoner. Forskning viser at akupunkturbehandling er effektivt mot svangerskapskvalme. Min erfaring med gravide som er kvalme er at noen ganger er det enkelt å behandle, og andre ganger vanskelig. Men mitt råd er at du bør prøve, du har alt å vinne. Men ikke tro at 1 behandling skal gjøre deg symptomfri, du må ta 2-4 behandlinger før vi vet sikkert om det begynner å hjelpe.

Ved en konsultasjon hos en akupunktør får du alltid råd om kosten. Hva passer din kropp akkurat nå når du er fryktelig kvalm? De fleste med kvalme har den fram til uke 12 . Da begynner kroppen å tolerere hormonene som flyter rundt i kroppen. Noen få opplever kvalme mer eller mindre hele svangerskapet. Ved disse tilfellene er det veldig viktig at du får i deg nok næring.

Om du har fått det som heter hyperemesis betyr detta at du ikke klarer å få i deg nok næring. Urinprøven viser at du har ketoner i urinen. Din kropp og fosteret sulter og du må innlegges på sykehus slik at du kan få næring intravenøst.