HVORDAN ØKE SINE SJANSER FOR Å BLI GRAVID?

Sample media

Arv og livsstil utgjør grunnlaget for god helse. Det er viktig at man lever et sunt og fornuftig liv. Et liv med rusmidler, alkohol, tobakk/nikotin, mange seksualpartner og en altfor tidlig seksuell debut er faktorer som kan minske fertiliteten. Vi vet også at mat som betegnes som "fastfood", som har lite næring og lite fibrer leder til feilernæring om man spiser det regelmessig og i store mengder. Det er utrolig viktig hva vi spiser. Det er dette vi bygger opp kroppen med. Riktig mat gir bedre celleoppbygging, og kroppen fungerer bedre.
Man trenger ikke å bli fanatisk for at endre livsstilen sin. Vi kan nok alle forbedre våre vaner ved hjelp av enkle tiltak. Overvekt kan minske sjansene for at bli forelder, hos både mann og kvinne.
Men et kosthold med mye mager mat og lite proteiner, er ikke bra det heller. Alt med måte og sunt fornuft!

Vitaminer og mineraler

A er viktig for fostrets utvikling, spesielt øyene, det ytterste laget på organene og huden. A vitamin trenger B vitamin og C, D og E vitamin for at fungere optimalt. A-vitamin skal ikke overdoseres i graviditeten, da det kan gi fosterutviklingsskader.
B1+B2+B6,+B12 er viktig for fostrets utvikling. I graviditeten trenger vi mer av dette vitaminet. Forbedrer hud, hår og nerve impulser. Vegetarianere kan ha lite av B12. Utmattelse kan vare et symptom på B12 mangel. Stort inntak av alkohol kan også gi B12 mangel.
FOLSYRE er en B vitamin. Mangel på dette vitamin kan medføre utviklingsavvik i midtlinjen av fosterets kropp som ex. leppe/gane spalte. Folsyre kan stimulere til mer melkeproduksjon hos ammende kvinner.
Vitamin C styrker immunforsvaret, øker motstanden mot virus og toksiner. Man trenger C-vitamin for at kunne absorbere jern i kroppen. For lite C-vitamin kan medføre spontanabort. Den har en viktig rolle i produksjonen av kollagen som er viktig for tilvekst og produksjon av celler. Røyere og mennesker som bor i byer trenger mer C-vitamin.
Vitamin E er med på at utvikle hjerte. Hjelper transporten av oksygen til cellene og forhindrer at RNA og DNA (arvelig materiell) blir skadet. Dette reduserer riskon for utviklingsavvik hos fosteret og minsker riskon for spontanabort. E-vitamin samarbeider med vitaminA.
JERN trenger vi for at lage hemoglobin (Hb). Hemoglobinet sitter i de røde blodcellene,som transporterer  oksygen. Ta alltid C-vitamin med jern, da vil kroppen opprettholde og øke sitt jernnivå. Te og kaffe hindrer opptak av jern i kroppen. Unngå syrenøytraliserende produkter som ex. Link, Novalouzid i perioden du ønsker at øke ditt jernlager og hemoglobin. Disse produktene reduserer også opptak av jern. Lite jern kan gi symptomer som matthet, svimmelhet og depresjon og øke din infeksjonsmottagelighet og gi deg en blek/hvit hud farge. Jernmangel minsker fertiliteten.
SINK forbedrer sædkvaliteten, meget viktig mineraltilskudd for mannen. Ved inntak av sink hos kvinnen minsker risikoen for at barnet får en lav fødselsvekt. Hjelper celledelningen, hormonregulering og immunsystemet. Fungerer som et trafikkpoliti i kroppen. Sinkmangel kan gi kvalme i graviditeten. Sink hjelper til med A-vitaminets metabolisme. Vegetarianer kan lett få sinkmangel.
SELEN trenger vitamin E for sin funksjon. Mannen ser ut til at ha større behov for selen. Nesten halve kroppsmengde av selen ligger i testikler og sædledere. En viss del av selen forsvinner ved mannens sædutløsning.
OMEGAFETT SYRER -3,-6 er viktig for hjernens funksjon og blodbaner. Og motarbeider inflammatoriske prosesser i kroppen
JOD   viktig for hjernens fuksjon og utvikling.

FLERE RÅD FOR Å ØKE SINE SJANSER FOR Å BLI GRAVID?

Søk legehjelp om du ikke blir gravid
Har man prøvd  å bli gravid i 1 år, hatt en regelmessig mens og ikke blitt gravid, anbefales det å oppsøke en gynekolog som kan undersøke kvinnen med ultralyd for å se at livmor og eggstokker ser normale ut. Videre kan det gjøres hormonanalyser fra blodet for å se om hypofysen og eggstokkene fungerer.
Neste steg er å gjøre en undersøkelse av livmor og eggledere .Her ser man om egglederne er åpne. Dette gjør man på sykehus med poliklinisk behandling. Ved denne undersøkelsen "spyler" man egglederne og det kan være lettere å bli gravid etter en slik gjennomspyling. Om egglederne er tette trenger egget hjelp til å komme ut og bli befruktet, for at så bli satt inn i livmoren igjen. Dette heter in vitero fertilisering (IVF). Dette kan man gjøre i privat regi eller på sykehus.
Om man har uregelmessig mens eller mye smerter ved menstruasjonen er det viktig å få undersøkt seg hos en gynekolog. Dette kan være tilstander som PCO s eller endometriose.
Mannen kan levere en sædprøve. Sædens kvalitet kan variere i kvalitet og kvantitet i løpet av et år. Det er ikke uvanlig med flere sædprøver. Om sæden ikke har en god kvalitet for IVF så går man over til at gjøre en intracytoplasmatisk spermeinjeksjon ( ICSI ). Vid ICSI velger man ut den beste sædcellen og hjelper den in i egget.  

Vær varsom med koffein!
Kaffe i større mengder kan påvirke fertiliteten. 1 liter Kaffe, ca 5 kopper om dagen gir symptomer på overdosering av koffein.